Novela Audiovizuálneho fondu podporí investície do filmového priemyslu

09.07.2013 Bratislava

Bratislava 9. júla (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) pripravilo novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý má na Slovensko pritiahnuť viac veľkých filmových produkcií. Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič, týmto sa významne podporí audiovizuálna tvorba v SR.

Podstatou návrhu je, že ak filmové produkcie v súvislosti s realizáciou audiovizuálneho diela preukázateľne uhradia oprávnené výdavky, ktoré podliehajú zdaneniu na území SR, v minimálnej výške 2 milióny eur, po skončení realizácie budú môcť žiadať o vrátenie 20 percent z celkovej sumy preukázateľne uhradených oprávnených výdavkov.

Podľa Maďariča bude takýto stimul prínosom pre verejné rozpočty, rozvoj služieb, nové pracovné príležitosti, vytvorí impulzy na rozvoj chýbajúcej infraštruktúry v audiovizuálnom priemysle, ako aj na zvýšenie propagácie Slovenska.

"Systém sme sa snažili nastaviť tak, aby bol rovnako alebo ešte viac atraktívny, ako sú podobné systémy v susedných štátoch. V Českej republike sa napríklad za podobných podmienok uchádzajú produkcie o priame granty, ale v obmedzenej finančnej výške, ktorá je každoročne vyčleňovaná na takéto stimuly," priblížil minister. V Maďarsku zase funguje systém daňového rabatu.

Výhoda slovenského systému spočíva v tom, že nebude existovať limit na výšku dotácie. Teda zakaždým sa môže žiadať o vrátenie spomínaných 20 percent z oprávnených výdavkov. Zároveň bude administratívne jednoduchý.

Uchádzať sa o to môžu filmové produkcie, ktoré prejdú tzv. kultúrnym testom. Dosiahnuť musia aspoň 24 bodov z celkových 48, pričom najmenej deväť bodov je potrebné získať z kultúrnych kritérií. Má ísť o hrané, dokumentárne alebo animované diela v rozsahu najmenej 70 minút, prípadne o seriál s minimálnym 40-minútovým rozsahom jednej časti. "Samozrejme, nemôže ísť o diela pornografického charakteru alebo diela schvaľujúce násilie," deklaroval Maďarič.



Spolu s predložením žiadosti o registráciu filmového projektu, a vyplnení kultúrneho testu, sú potrebné aj základné dokumenty, ako je scenár, rozpočet, harmonogram realizácie a predpokladaná suma, ktorú žiadateľ plánuje preinvestovať v SR. Audiovizuálny fond preverí údaje, skontroluje splnenie podmienok a vydá potvrdenie o registrácii filmového projektu s trojročnou platnosťou.

O túto podporu môžu žiadať domáce aj zahraničné produkcie, avšak do sumy oprávnených výdavkov sa nebudú počítať slovenské verejné zdroje. Čiže napríklad dotácie z Audiovizuálneho fondu. "Bolo by nelogické, aby sme robili úľavu na peniaze, ktorými sami dotujeme naše filmy," podotkol minister, ktorý očakáva, že tento systém pritiahne predovšetkým zahraničné produkcie.

Návrh novely chce MK predložiť do pripomienkového konania v pondelok 15. júla. Účinnosť má nadobudnúť 1. januára budúceho roka tak, aby v danom roku mohli začať prichádzať prvé žiadosti o registráciu filmových projektov.
 

Vyberte región